deser ,

Clafoutis z jabłkami

20:38 Ciastolubna 2 Comments

Clafoutis (czyt: ​[klafuti]) to francuski deser, podobno w oryginale zawierający wiśnie, jagody, śliwki lub właśnie jabłka.
Niby ciasto, bo pieczone w piekarniku, ale raczej zaliczam je do kategorii deserów. Chyba ze względu na minimalną ilość pracy, jaką włożyłam w jego przygotowanie. Na pierwszy rzut oka składem przypomina ciasto naleśnikowe, ale nie sugerujcie się tym, bo w smaku wychodzi zupełnie inaczej.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale bez problemu można je podgrzać na drugi dzień, jedynym minusem będzie to, że drugiego dnia przepyszna, chrupiąca skórka stanie się miękka od wilgoci jabłek.


Na formę 24 cm
Składniki:

  • 50 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 80 g cukru + 1 łyżka,
  • 250 ml mleka,
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • szczypta soli,
  • skórka oraz sok z cytryny,
  • cynamon.

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Następnie wyłożyć dno wysmarowanej masłem formy do tarty jabłkami (jeden plasterek na drugim, wachlarzyk). Posypać łyżką cukru oraz cynamonem i skropić sokiem z połowy cytryny.
W misce wymieszać mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Zrobić wgłębienie i wlać rozkłócone jajka. Wymieszać delikatnie. Następnie stopniowo wlewać mleko, dalej mieszając, do momentu aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Doprawić cynamonem oraz skórką z cytryny.
Ciasto wylać na jabłka i zapiekać w 180 stopniach C, przez 35 minut.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem. 




Smacznego!






2 komentarze :

  1. uwielbiam wszelkie ciasta z jabłuszkami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis napewno wypróbuje :)
    Zapraszam do siebie:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń